top of page
  • paytextov

Як обслуговують люстру у театрі: підйомний механізм для люстри

Оновлено: 22 черв. 2023 р.


Щороку, готуючись до нового сезону, театри обережно опускають у партер важку красуню-люстру. Обслуговують люстру частіше за все влітку, коли театр на гастролях. В Одеському оперному, наприклад, люстра важить 2,2 т і «зростом» вона 12 м, у Севастопольському драматичному - 1,2 т, а найважча знаходиться в Оперному театрі Риму – 5,2 т, виготовлена ​​з Богемського скла та вміщує 262 лампочки. Тисячі кришталевих підвісок перемивають, щоб їхнього сяйва вистачило на рік уперед, міняють лампочки, очищають від пилу латунні деталі. Процес цей був би тривалим та складним. Але, ці великі люстри забезпечені спеціальним пристроєм, що дозволяє легко опустити їх вниз і підняти до стелі.



Унікальна люстра в залі Паризької опери,
Унікальна люстра в залі Паризької опери теж походить технічне обслуговування кожного року


Підйомний механізм для люстри розміщено у технічному приміщенні над залом. Це добре налагоджений механізм, так що велику люстру легко може опустити і підняти одна людина. Люстра опускається на тросі повільно, не допускаючи трясіння та розгойдування: весь процес займає 30-40 хвилин. І в результаті люстра виявляється майже над підлогою. Процедура, а, точніше сказати, церемонія (до люстр у театрі ставляться благоговійно) проводиться з найбільшою обережністю та відповідальністю. Місія ця почесна та відповідальна ще й тому, що майже кожна театральна люстра – мистецька та історична цінність.



Велика ошатна Люстра в Київській опері
Велику ошатну люстру в Київській опері обстежують і очищають опустивши донизу спеціальним механізмом

Наприклад, люстра Київського оперного була виготовлена ​​в Австрії , вона прикрашає зал опери вже 120 років. Важить 650 кг. Вперше її підняли під купол у 1901 році, до відкриття першого сезону заново відбудованої після пожежі будівлі театру. До речі, люстру миють раз на рік: на спуск і підйом йде до 30 хвилин.



Люстру в Одеській опері опускає до низу ліфт-підйомник
Люстру в Одеській опері опускає до низу ліфт-підйомник, розташований у приміщенні над залою театру


Оригінальна люстра Одеської опери, на жаль, не зберіглася, під час Великої Вітчизняної війни її намагалися вивезти потягом румунські війська та сильно пошкодили. Тепер у залі висить її точна копія, виготовлена ​​у 1958 році з такого ж богемського кришталю. Важить люстра 2 тони 200 кілограмів. Під партером, захована телескопічна вежа, схожа на пожежну. З цих сходів співробітники миють люстру, коли ліфт-підйомник для люстри опускає її на зручну для роботи висоту.



Електричний підйомник для люстри опускає головну люстру театру "Ла Скала"
Електричний підйомник для люстри опускає головну люстру театру "Ла Скала" кожного разу, як виникає потреба для її щорічного обстеження та обслуговування

Один раз на рік зі стелі оперного театру "Ла Скала" в Мілані теж опускають і чистять центральну люстру – точну копію тієї, яка була зруйнована під час бомбардувань Другої світової війни. Над цим працює ціла бригада електриків. Щоб вичистити 383 лампочки та вимити цю велику люстру, її опускають зі стелі в район центру зали – проте не на сидіння, а на спеціально розроблену для цього дерев'яну платформу. З міркувань безпеки копію люстри 19 століття, що була зруйнована, не стали виготовляти повністю з богемського кришталю - деякі частини виготовлені з пластику, щоб зробити конструкцію легшою.



Головна люстра Міланської опери сяє і виблискує
Головна люстра Міланської опери сяє і виблискує після проведеного клінінгу

Традиційно чищення та техобслуговування люстр театри проводять влітку: в гастрольний сезон театри пустішають, якщо, звісно не непередбачувані обставини. Сподіваємось, що до відкриття нового сезону всі театральні люстри порадують глядачів кришталевою чистотою, адже візит до театру – радісна подія для глядачів, навіть у складні часи.



Компактна модель підйомника для побутової люстри
Компактна модель підйомника для побутової люстри вагою до 250 кг, підйомник для театральної люстри дещо більший за розмірами і розміщується у приміщенні над залою

Багато люстр розташовуються досить високо, у них велика вага, розмір та складна конструкція. Застосовуючи підйомний механізм для люстри, можливо отримати вільний доступ до неї у будь-який час. Цей пристрій також називається ліфт-підйомник для люстри. Невеликий за розмірами прилад розрахований на те, щоб опустити або підняти навіть дуже важку люстру - вантажопідйомність окремих моделей до 5000 кг. За вашим бажанням він опустить міцний сталевий трос, до якого підвішено люстру, після чого підніме її вгору до стелі, де електроконтакти замкнуться і люстра почне світити. За допомогою дистанційного пульта піднімати та опускати люстру легко та зручно.


Компанія "Пайтекс" проектує, виробляє і встановлює ліфт-підйомники, чи інакше лебідки для люстр, з 2014 року. Наші підйомні механізми успішно працюють у Маріїнському палаці в Києві, в ДК м. Носовка, в Храмі Миру по вул. Мічурінській, в церкві Св. Іоанна в м. Бар в Чорногорії в багатьох приватних будинках і квартирах. Ми будемо раді допомогти всім, хто хоче полегшити свій побут і заощадити на клінінгу і техобслуговуванні, встановивши такий корисний пристрій. Ми відкриті до співробітництва! Звертайтесь!

bottom of page