top of page
  • paytextov

Ліфт-підйомник для панікадила

Оновлено: 21 черв. 2023 р.


Панікадило з хоросом у храмі
Панікадило з хоросом


Як монтувати та обслуговувати головну люстру в церкві.


Панікадило – це центральна люстра у православному храмі з великою кількістю ламп чи свічок. Ця назва прийшла до нас із Візантії, грецьке слово πολυκάνδηλον перекладається як «багатосвіччя». Панікадило запалюють під час святкових та недільних служб. У його променях ікони та церковне начиння виглядають особливо урочисто та святково. Завдяки величній символіці, масивності та урочистості церковні панікадила створюють невимовну атмосферу і несуть потужне релігійне навантаження.


Панікадило закріплюють у куполі центрального вівтаря будівлі храму. Ці світильники зберегли свій традиційний вид люстри конічної форми з обов'язковим атрибутом в оздобленні – хрестом, який відрізняє панікадило від звичайного світського світильника. Панікадила бувають одноярусними та багатоярусними складними виробами з хоросом у основі конструкції. Слово «хорос» також прийшло до нас із грецької мови: χορός означає «хоровод». Хорос схожий на обід колеса, саме ця форма багатосвічника є найдавнішою. Такий хорос може оточувати традиційне панікадило або замінювати його собою. На хоросах часто розташовуються ікони, литі зображення ангелів, хрести тощо. У деяких храмах Греції та інших країн є чудовий звичай обертати хорос під час богослужіння. Зокрема так роблять на Святій горі Афон. Панікадило виготовляють із латуні, рідше – з бронзи та інших металів. Деякі з них – справжні шедеври церковного мистецтва.


У будь-якому храмі, навіть найменшому, неможливо обійтися без головного світильника. Маючи намір придбати панікадило в храм, варто продумати всю систему освітлення церковної будівлі та заздалегідь подбати про обслуговування центральної люстри. Розташована на великій висоті вона важкодоступна для того, щоб змінити свічки, лампочки, що перегоріли, провести техобслуговування або прикрасити світильник до церковного свята.


Підйомник для люстри – прилад, який уможливить доступ до панікадила в будь-який зручний час. Прибор монтується на стелю або за стелю і опускає люстру на міцному сталевому тросі на потрібну висоту, а потім по сигналу з пульта піднімає її нагору. Люстра опускається знеструмленою – це безпечно та зручно для її обслуговування. Робота підйомника розрахована на багато циклів спуску та підйому. Він може бути виготовлений з електричним чи механічним приводом, тобто керуватися пультом чи вручну. Моделі ліфт-підйомників для панікадила мають вантажопідйомність від 15 до 5000 кг та розраховані для люстр різної ваги та конструкції. Його з успіхом застосовують для того, щоб змонтувати багатоярусний та об'ємний світильник.


Представляємо роботи компанії Paytex, виробника ліфт-підйомників для люстр в Україні, щодо їх встановлення для світильників у храмах.



Ліфт-підйомник з електроприводом для панікадила у церкві м. Коломия.



У новому приміщенні храму все нове: головна люстра - панікадило від наших партнерів ZAVADSKI і, звичайно, новий ліфт-підйомник від Paytex. Цей підйомник, як багато електричних моделей, управляється з пульта. Надійний трос обраний із запасом. Ліфт-підйомник для цього панікадила пройшов випробування з подвійною вагою.



Ліфт-підйомник для люстри у Храмі Миру, Київ.



У цьому проекті було використано ліфт-підйомник з електричним приводом. Висота склепіння стелі у місці кріплення люстри – 45 м а її вага -700 кг. Ліфт-підйомник управляється з центрального пульта керування всіма електроприладами церкви.

Ми розробили спеціальну конструкцію, яка передбачає розміщення підйомника зі зміщенням від осі підвісу люстри. У даному проекті використано розробку компанії Paytex – контролер, що регулює роботу підйомника в цілому, задане робоче верхнє положення для світильника та програмне забезпечення цього пристрою та фіксатор робочої висоти люстри.

Усі роботи з проектування та встановлення підйомника велися на етапі ремонту у приміщенні церкви. На момент їх закінчення можна було вже повноцінно користуватися новою люстрою.



Ліфт-підйомник усередині конструкції люстри. Храм Св. Іоанна-Володимира, м. Бар, Чорногорія



Головним завданням для цього проекту було розробити та встановити електропідйомник всередині конструкції самої люстри-панікадила.

Конструкція підйомника мала бути настільки малою, щоб поміщатись в одній з деталей панікадила, так званому вузлі підвісу люстри. Компанія Paytex розробила та встановила електричний ліфт-підйомник, який управляється за допомогою радіопульта. Електропідйомник, поміщений в окрему ємність-конструкцію і розміщений безпосередньо над верхнім ярусом люстри, яка утримується чотирма тросами по периметру. Люстра вагою 600 кг є складною трирівневою конструкцією з великою кількістю декоративних деталей і хрестом, які можна було змонтувати поетапно, коли люстра знаходилася у нижньому положенні. Застосування підйомника компанії Paytex значно полегшило монтаж люстри, що представляє культурно-релігійну та художню цінність.


Paytex виготовляє та монтує ліфт-підйомники з 2000 року. Наша команда проектного відділу і виробництва створюють нові моделі підйомників і знаходять свіжі нетривіальні рішення для їх встановлення на стелях різної конструкції та з різних матеріалів. Ми застосовуємо наш багаторічний досвід і творчий підхід, щоб допомогти всім, кому необхідно встановити і підключити велику важку люстру, хорос чи панікадило. Звертайтесь!


bottom of page