top of page
  • paytextov

Генеральне прибирання: як вимити всі люстри в будинку

Оновлено: 22 черв. 2023 р.


Декілька порад щодо догляду за світильниками


Весняне прибирання - нелегке, але радісне випробування: кожна господиня відчуває вибух ентузіазму і творче піднесення, коли уявляє, як впорається з чищенням кришталевої або бронзової люстри, тканинних або скляних плафонів, не кажучи про декоративну ліпнину на стелі. Шар пилу на лампочках говорить про одне: відступати нікуди – треба починати.

Отже, всі звичайно знають (хтось із особистого досвіду, хтось із спостережень), що дотримання правил безпеки це - аж ніяк не формалізм і тому, приступаючи до роботи, відключіть люстру від мережі, перевірте стійкість табурету чи драбини, озбройтесь парою гумових рукавичок та одягніть захисну маску.


Яким чином можна помити люстру з абажуром із тканини? Для чищення плафонів відмінно підійде спеціальна антистатична щітка-мітелка для пилу. З її допомогою легко обробити всю поверхню абажура. Це універсальний інструмент. Якщо абажур із тонкого шовку або гіпюру – тоді тільки м'який пензлик із кінського волосу. Але якщо ви впевнені у міцності тканини, то підійде навіть пилосос із насадкою для меблів або щітка для одягу. Особливо якщо абажур гофрований.


Не забуваємо протирати металеві частини люстри та лампочки серветкою з мікрофібри. Якщо мова про кухонні плафони, то їх швидше за все доведеться прати: на них осідає пил та мікрочастинки жиру. Тому їх часто кріплять до каркаса не на клей, а на гумку: так зручніше зняти і одягнути знову після прання, щоб плафон, висихаючи, зберіг первісну форму. Однак люстрою у такому разі можна буде скористатися лише після повного висихання всіх деталей.


Бронзова люстра. Якщо ви щасливий володар бронзової люстри, то напевно помітили, що згодом колір виробу змінився, і воно покрилося плямами – патиною (оксидна плівка). Для очищення люстри з бронзи не обов'язково купувати дорогі хімічні засоби. Народні способи усунення нальоту на бронзових виробах дуже ефективні та менш затратні. Їх можна знайти на кожній кухні.



Це сода з лимонним соком, нашатирний спирт, ацетон і розчин щавлевої кислоти (не забуваємо про рукавички). Ті ж засоби виявляться корисними для чищення люстр з латуні: мідь у складі ріднить обидва матеріали. Після чищення частини люстри варто промити і ретельно висушити. У приміщенні не повинно бути підвищеної вологості, щоб процес окислення та появи нальоту не прискорювався, тоді бронзова люстра довго не втратить своєї привабливості.


Помити кришталеву люстру та бра. Відразу обмовимося – це непросто. Тут варто визначитися з підходом: їх як мінімум 2. Перший: зняти люстру, розібрати і помити кожну підвіску. Мити необхідно у теплій, але не гарячій воді з миючим засобом. Для надання блиску кришталеві деталі обполіскують у розчині оцту. Після того, як деталі ретельно вимиті, висушені та відполіровані (м'якою тканиною без ворсу), можна приступити до збирання люстри. Працювати варто у бавовняних рукавичках, щоб не залишати відбитків. Другий спосіб: рухаючись із ганчірочкою в руках навколо люстри протирати кожну деталь вологою серветкою для скла та ганчірочкою з мікрофібри. Вам весь час доведеться переставляти драбину або стілець, при цьому дотримуйтесь максимальної обережності, щоб не зачепити і не збити кришталеві підвіски на підлогу.


Якщо ваша люстра зі скла, то впоратись із забрудненнями нескладно. Її необов'язково розбирати повністю: достатньо зняти плафони, які утримуються фіксаторами чи шайбами ​​набоїв. Найкраще помити їх у теплій мильній воді, дати висохнути і поставити назад у той же спосіб, попередньо очистивши від пилу каркас-основу люстри. Не варто забувати протирати лампочки. Запилені лампочки втрачають до 50% яскравості, і ми змушені включати більше джерел світла та витрачати більше електроенергії.

За відсутності правильного догляду навіть найкрасивіша люстра втрачає привабливість. Мильний розчин, оцет, м'яка ганчірка, щітка, пилосос - ось, мабуть, і весь необхідний інвентар, щоб підтримувати світильник у чистоті та порядку. І тоді люстра довгі роки радуватиме вас своєю красою.


Протирати чи мити будь-яку люстру зручно, стоячи на підлозі, а не на драбині чи табуретці. Ліфт-підйомник (лебідка) для люстри від компанії "Пайтекс" опустить світильник до зручної висоти за сигналом з дистанційного пульту. Ми проектуємо, виробляємо і встановлюємо ліфт-підйомники, з 2014 року. Наші підйомники успішно працюють в багатьох приватних будинках, квартирах, державних установах. Ми будемо раді допомогти всім, хто хоче полегшити свій побут і заощадити на клінінгу і техобслуговуванні, встановивши такий пристрій. Звертайтесь! Ми відкриті до співробітництва!

bottom of page