top of page
  • paytextov

Монтаж люстри на високу стелю за допомогою ліфт-підйомника для люстр.

Оновлено: 21 черв. 2023 р.


Монтаж коштовної люстри на високу стелю - складний захід
Монтаж коштовної люстри на високу стелю - складний і затратний захід

Декілька правил та рекомендацій від фахівця


Великі габаритні світильники супроводжують наш побут з давніх-давен до наших днів. З того моменту, як людство переселилося з тісних печер у просторіші приміщення: замки, палаци, великі будинки і квартири, питання організації освітлення не переставало бути актуальним. Велика люстра як основне джерело освітлення залишалася незмінною – змінювалися лише стилі її оформлення, застосовувалися нові матеріали та джерела світла. Багатовіковий досвід людини з освітлення приміщень з високими стелями доводить правильність принципу розташування головного джерела світла по центру приміщення та на певній висоті між стелею та підлогою, щоб весь простір навколо освітлювався максимально яскраво.


Люстра розташована на достатній висоті
Правильна висота розташування люстри - запорука достатнього освітлення

Що слід врахувати, щоб освітлення було правильним і комфортним? Які параметри важливі, щоб точно розрахувати висоту розташування світильника при значній висоті стелі та об'ємі приміщення в цілому? Спробуймо розібратися. Загальновідоме правило свідчить, що нижній край люстри повинен розташовуватися так, щоб людина, стоячи під нею і витягнувши руки вгору, могла доторкнутися до люстри кінчиками пальців. Але, як бути якщо, наприклад, люстра повинна висвітлювати 2 або більше поверхів одночасно: просторий хол у будинку, готелі, сходовий колодязь тощо. На якій висоті правильно розмістити світильник і скільки лампочок у ньому має бути, якої форми має бути ця люстра?



Світлорозрахунок проводиться в програмі DiaLux і дозволяє визначити, що освітлення  достатньо  для приміщення
Світлорозрахунок проводиться в програмі DiaLux і дозволяє визначити, що освітлення достатньо для приміщенні


Можна спробувати визначити все це «на око» і просто купити модель, що сподобалася – зрештою естетично люстра повинна нам подобатися. Але щоб напевно не помилитися, варто зробити світлорозрахунок. Світлотехнічний розрахунок чи інакше візуалізація проекту з освітлення враховує призначення приміщення, його архітектурно-технічні та дизайнерські особливості. Світлорозрахунок проводиться в програмі DiaLux і включає візуалізацію джерел світла всередині приміщення, завдяки якій визначається необхідна кількість світильників, їх потужність, світимість, габарити, місце та порядок розташування. Маючи на руках точні дані, можна сміливо йти в магазин.



План електропостачання важливо робити перед встановленням освітлення
План електропостачання важливо робити перед встановленням освітлення

Отже, люстра обрана та куплена згідно з світлотехнічними розрахунками і здається, тепер час приступити до монтажу. Але, можливо, порада перевірити якість електропроводки, правильність підключення розеток, вимикачів, щитового обладнання – відповідність автоматів захисту буде не зайвою. Якщо після огляду ви переконалися, що з вашим електрогосподарством не все гаразд, але самостійно ви не ризикуєте навести там порядок, варто звернутися до фахівця. Щоб уникнути зайвих витрат та помилок, знадобиться план правильного розміщення всіх розеток, вимикачів, щита з автоматами захисту, електроприладів, які у майбутньому планується встановити із зазначенням їх кількості, марки, технічних характеристик, інакше - електропроект.



Плануючи розміщення нової люстри, хочеться згадати ще про один важливий момент. Багато люстр розташовуються досить високо, у них велика вага, розмір і, часто, складна конструкція. Відразу уявіть собі, як монтувати такий світильник, розташований наприклад, над сходами в кілька поверхів, як потім поміняти лампочки, перевірити справність, протерти пил з люстри на висоті 6 м і більше. Застосування одного технічного рішення здатне вирішити такі складнощі. Цей пристрій – ліфт-підйомник для люстри. Невеликий за розміром прилад з електричним або механічним керуванням, встановлений до монтажу світильника та розрахований на те, щоб опустити або підняти навіть дуже важку люстру, вантажопідйомність окремих моделей до 5000 кг, опустить за вашим бажанням міцний сталевий трос, до якого і буде підвішено люстру, після чого підніме новий світильник вгору до стелі, де замкнутися електроконтакти та люстра загориться.



Підйомник для люстри опускає трос її для монтажу
Підйомник для люстри опускає трос для її монтажу

Ми спробували дати лише короткі рекомендації щодо підключення великої важкої люстри для високої стелі, як це зробити грамотно та з оптимальними витратами. Але ми розуміємо, що обсяг робіт і завдань, які стоять перед людиною, якій все це належить здійснити на практиці, досить вагомі. Якщо стаття допомогла вам, але ви не впевнені, що впораєтеся самостійно, ми пропонуємо допомогу з усіх електротехнічних робіт, пов'язаних із встановленням габаритних світильників великої ваги на високу стелю: світлотехнічний розрахунок, проект електропостачання, комплектацію всієї кабеле-провідникової продукції та фурнітури, постачання та монтаж ліфт-підйомника та люстри.


Компанія "Пайтекс" має успішний багаторічний досвід у роботі з підйомниками та світильниками великої ваги, і ми будемо раді допомогти всім, хто цього потребує. Звертайтесь!






15 переглядів0 коментарів
bottom of page