top of page
  • paytextov

Найвідоміші люстри в світі

Оновлено: 21 черв. 2023 р.


Декілька фактів про культові світильники наших днів


Поняття «люстра» або французькою - сhandelier з'явилося тільки в 17 столітті, хоча великі габаритні світильники існували до цього досить довгий час, з давніх часів. Сучасні люстри вражають різноманіттям стилів, незвичайними дизайнерськими рішеннями, новими технологіями та матеріалами, застосованими при їх створенні. Представляємо добірку найкрасивіших і найоригінальніших, на наш погляд, люстр у світі.



Люстра Reflective Flow - Потік, що відображає
Вражаюча люстра Reflective Flow - Потік, що відображає - в офісному центрі Ali Bin Khalifa Al Hitmi & Co у столиці Катару місті Доха

Найбільша люстра знаходиться в офісному центрі Ali Bin Khalifa Al Hitmi & Co у столиці Катару місті Доха. У будівлі, яка сама по собі заслуговує на увагу з точки зору сучасної архітектури, розміщена унікальна освітлювальна композиція, названа Reflective Flow - Потік, що відображає. Автор дивовижного твору освітлювального мистецтва – знаменитий португальський дизайнер Beau McClellan. Світло та колір люстри поступово змінюються в залежності від часу доби. Люстра важить 18 тонн, складається з 55 000 світлодіодних блоків та 165 000 лампочок. Її загальна довжина – 38 метрів, а ширина – 12 метрів. Люстра виготовлялася у кількох країнах: Італії, Португалії, Канаді, Німеччині та Сполученому Королівстві. Вийшов такий своєрідний міжнародний проект. На створення шедевра пішло три з половиною роки.



Люстра в залі Паризької опери, стелю розписав Марк Шагал
Унікальна люстра в залі Паризької опери, стелю розписав Марк Шагал

Люстра з бронзи та кришталю та вагою 7 тонн прикрашає зал Паризької опери. Вона була розроблена Чарльзом Гарньє і сяє під стелею-плафоном, який розписав Марк Шагал у 1964 році. Люстра в театрі – це не лише головна прикраса, джерело освітлення, що знаходиться в єдиному ансамблі з оформленням залу для глядачів, а й дійова особа театральних легенд. Вам, напевно, відомо, що аварія люстри в мюзиклі «Привид опери» відображала реальні події. Роман Гастона Леру 1910 описує драматичну подію, що відбувалася за кілька років до того, коли важка противага люстри впала, вбивши будівельника.


Люстра довжиною 18 поверхів у готелі м. Баку
Люстра довжиною 18 поверхів у готелі м. Баку

Найдовша люстра у столиці Азербайджану Баку знаходиться у готелі Jumeirah Bilgah. Крім розкішного інтер'єру в готелі можна побачити дивовижну люстру, що звисає зі стелі будівлі вниз крізь 18 поверхів. Тринадцятитонна люстра довжиною 58 м освітлює простір навколо себе 75 тисячами світлодіодних лампочок. Цей дизайнерський шедевр сяє золотом та сріблом. Люстра ніби пронизує готель згори до низу. Її монтаж тривав півроку. Німецька компанія-виробник подала заявку до книги рекордів Гіннеса. Поки що відповідь не отримана, але припускають, що люстру визнають якщо не найбільшою у світі, то найдовшою.



Люстра у  Палаці Долмабахче у Стамбулі
Люстра у Палаці Долмабахче у Стамбулі

Коли дізнаєшся про такі факти, мимоволі виникає питання: як відбувається монтаж таких великих і важких світильників, наскільки копітка ця робота – зібрати всі деталі в єдину конструкцію, підключити, вкрутити кілька тисяч лампочок?! Можливо, є пристрої, які допоможуть полегшити і прискорити цей процес?



Центральна люстра у Маріїнському палаці в Києві
Центральна люстра у Маріїнському палаці в Києві. Компанія ПАЙТЕКС встановила ліфт-підйомники для 14 люстр у приміщеннях палацу

Обговорюючи це питання, варто згадати про випадок успішного застосування такого механізму для чудових люстр Маріїнського палацу у м. Києві. Під час проведеної реставрації було встановлено ліфт-підйомники для всіх 14 люстр. Це технічні пристрої, за допомогою яких було змонтовано та підключено всі люстри у палаці. Для кожного світильника вагою від 150 до 600 кг було виготовлено та встановлено ліфт-підйомник. У потрібний час кожну люстру можна опустити, замінити лампочки, очистити від пилу, перевірити справність, а потім підняти до стелі. Докладніше про це можна дізнатися тут.

Компанія «ПАЙТЕКС», що реалізувала цей проект, надає допомогу всім, хто потребує встановлення та підключення великої важкої люстри. Ми проектуємо та виготовляємо підйомники для стабільної та безперебійної роботи на багато років. Звертайтесь!


bottom of page