top of page
  • paytextov

Декоративна ліпнина - елемент дизайну в сучасному інтер'єрі

Оновлено: 22 черв. 2023 р.


Кілька слів про стилі та матеріали


Ліпнина – це насамперед декор, причому дуже багатогранний та різноманітний. Декоративна ліпнина, що широко використовувалась ще в античні часи, високо цінувалась в усі історичні епохи, незалежно від того, які стилістичні напрями в них панували. Ось і сьогодні ліпний декор зайняв почесне місце не лише у класичних, а й у сучасних інтер'єрах. Основна цінність ліпного декору, що дозволяє йому бути гідним елементом гарного дизайну, полягає у його різноманітті фактур та елементів. Різного типу орнаменти – від рослинного візерунка до геометричного – знайдуть своє унікальне місце у кожному дизайнерському напрямку.


Декоративні ліпні карнизи і молдінги в інтер'єрі передпокою
Декоративні ліпні карнизи і молдінги в інтер'єрі передпокою

Найчастіше ліпнина в інтер'єрі представлена ​​у вигляді декоративних карнизів та молдингів, бордюрів, кесонів, панно, пілястр, колон, п'єдесталів, камінних порталів, розеток, статуй та іншого настінного, та стельового декору. Чи варто говорити, що кожен із перелічених вище елементів приховує в собі цілий світ візерунків, фактур і композицій. Розрізняється ліпний декор і за матеріалом, з якого він виготовлений. Найбюджетнішим є пінополістирол або пінопласт: він досить вологостійкий, легкий і простий у монтажі, проте дуже тендітний та недовговічний в експлуатації. Більш довговічним та естетичним матеріалом вважається пінополіуретан: його висока міцність та вологостійкість вигідно доповнені гарною фактурою та великою різноманітністю готових декоративних елементів.


Кесонна стеля у кімнаті виглядає дуже привабливо
Кесонна стеля в кімнаті виглядає дуже привабливо

Найбільш трудомістким та красивим є ліпний декор із гіпсу. Найчастіше він виготовляється вручну, тому й декор виходить "живим", індивідуальним. До того ж, натуральність гіпсу покращує мікроклімат приміщення, поглинаючи надмірну вологу повітря і при необхідності віддаючи її. Якісна гіпсова ліпнина дуже довговічна, проте боїться надмірної вологи – у ванній кімнаті їй не місце. Безумовно, найчастіше декоративний ліпний декор використовують у вигляді карнизів та стельових елементів. Гарний масивний орнамент завжди ефектно виглядає в приміщеннях з високими стелями, додаючи їм легкість, легкість і глибину. Важливо, що менше приміщення, тим менше декоративних вишукувань має простежуватися в ліпнині – вони не повинні обтяжувати інтер'єр. Якщо все ж таки хочеться використовувати в невеликому приміщенні велику стельову розетку з гіпсу або широкий карниз, слід пофарбувати його в один зі стелею колір і дотримуватися мінімалізму в решті оздоблення та меблів.



Ліпний віконний антаблемент - прикраса цього вікна-ліхтаря
Ліпний віконний антаблемент - прикраса цього вікна-ліхтаря

Ліпний декор цінується широкими можливостями в оформленні стін, а також коригування існуючих композиційних невідповідностей. Дуже часто ліпнина на стіні чи на стелі фарбується в один із ним колір – так поверхня набуває вишуканої фактурності за рахунок гри світла та тіні, сприймається як окремий елемент оформлення. У сучасних інтер'єрах декоративна ліпнина все частіше з'являється не тільки на стінах та стелях, але й на інших великих елементах – вікнах та дверях. Віконний антаблемент та молдинги на дверних отворах здатні оживити та прикрасити собою будь-яке приміщення. Цікаво, що такі прикраси дуже універсальні і виглядають гармонійно навіть із ультрасучасними меблями простих форм.



Класичний ліпний декор гармоніює із сучасним стилем оформлення квартири
Класичний ліпний декор гармонує із сучасним стилем оформлення квартири

Звичайно, не варто забувати про застосування ліпнини в оформленні камінів, меблів, дизайнерських елементів і просто як декор. Різноманітність елементів, орнаментів і палітра кольорів, в які можна їх пофарбувати, створить атмосферу і розставить акценти в будь-якому стилі і напрямку - головне, вибрати правильний декор і пам'ятати про почуття міри. Великі можливості та широка сфера застосування ліпнини не дозволять забути про цей унікальний вид декору та залишити його в минулому. Використовуючи її практично у всіх видах дизайну, нові сучасні інтер'єри набувають "живого" характеру і неповторної вишуканості.

bottom of page