top of page
  • paytextov

Кришталева люстра: оригінал чи підробка?

Оновлено: 21 черв. 2023 р.


Як візуально відрізнити кришталь від скла.


З чого зроблена люстра: з кришталю чи майстерно обробленого скла? На перший погляд, складно відразу відповісти, проте це можливо. Візуально кришталь і скло дуже схожі - проте вони відрізняються і за технологією виробництва, і за характеристиками. Для виробництва деталей зі скла сплавляють кварцевий пісок, карбонат кальцію, сполуки натрію чи калію. Кришталь виробляють з тих же інгредієнтів з додаванням оксиду свинцю. Для цього застосовують очищений від оксидів заліза пісок, позбавляючи кришталь від непотрібного зеленого відтінку і надаючи йому особливої ​​чистоти і прозорості. Добавка оксиду свинцю збільшує показник заломлення та дисперсію світла, збільшує декоративні якості кришталевих виробів, з ювелірної точки зору – гру кольору, вогонь. Причому оксид свинцю становить практично чверть (24%) у загальній масі виробу, що обумовлює наявність у кришталевих виробів деяких "металевих" властивостей - приємної тяжкості, м'якого дзвону, сріблястого блиску та легкості обробки та полірування. Можлива добавка оксиду барію переважно збільшує тільки показник заломлення. Добавка ж оксиду свинцю збільшує також пластичні властивості кришталю і, відповідно, можливості щодо його обробки — огранювання, різьблення тощо. Придбані таким чином прозорість, міцність, вага та блиск дозволили дати йому назву за аналогією з гірським кришталем.


Велика кришталева люстра
Кришталеві вироби від ZAVADSKI виготовляють із високоякісного кришталю

Як же відрізнити кришталеву люстру від її скляної копії? Якщо взяти у дві руки на перший погляд однакові підвіски, то скляна нагріється, а кришталева залишиться прохолодною: у них різна теплопровідність.

Кришталеву деталь люстри важко подряпати, пошкодити. Добавка оксиду свинцю надає кришталевим виробам великої міцності. Однак поводитися з кришталевими виробами варто таки дуже дбайливо: при ударі скло розлітається великими шматками, а кришталь розбивається на дрібні уламки. На склі з часом з'являються подряпини, тріщини, потьмяніння. З кришталем цього не відбувається – це міцніший матеріал.



Великі Кришталеві підвіски люстри
Кришталеві підвіски залишаються прохолодними на дотик

Якщо ви подивитесь крізь деталі люстри і побачите лінії течії - звив, то у ваших руках скло. Крім того, якщо дивитися на будь-який предмет через скляну деталь, зображення буде трохи збільшуватися. Кришталь дасть роздвоєння предмета без збільшення. У кришталевих деталях відсутні бульбашки повітря. У склі, швидше за все, ви їх побачите, а у справжньому кришталі немає. Зумовлено це тим, що останній не містить сторонніх вкраплень. Якщо поглянути через кришталеві грані на сонячне світло, можна побачити переливи всіх кольорів веселки. Скляна люстра такого декоративного ефекту не матиме.



Виробам з кришталю характерний чистий, глибокий, дзвін при звичайному легкому ударі двох підвісок, а також при проведенні по поверхні мокрим пальцем. Скляна люстра не має такого звучання – при ударі звук буде глухим, скрипучим та коротким. "Вокальні" можливості кришталю залежать від відсоткового вмісту оксиду свинцю. Від цього ж залежить його прозорість, міцність, вага, блиск та інші властивості. Кришталева люстра виявиться важчою за свою скляну копію. І останнє: справжня кришталева люстра обов'язково повинна мати сертифікат виробника. Як правильно доглядати за кришталевою люстрою ми докладно виклали в нашій статті «Генеральне прибирання: вимити всі люстри в будинку». Але, багато кришталевих люстр розташовуються досить високо, у них велика вага, розмір і, часто, складна конструкція, тому впорядковувати їх, вчасно міняти лампочки, патрони - завдання досить непросте.


жінка міняє лампочки, сидячи за столом
Підйомник для люстри непомітний в інтер'єрі легко опустить люстру для клінінгу або заміни лампочок

Застосування одного технічного пристрою здатне вирішити питання вільного доступу до люстри у будь-який час на якій висоті. Цей пристрій – ліфт-підйомник для люстри. Невеликий за розміром прилад з електричним або механічним керуванням і розрахований на те, щоб опустити або підняти навіть дуже важку люстру, вантажопідйомність окремих моделей до 5000 кг, опустить за вашим бажанням міцний сталевий трос з люстрою, а після прибирання обережно підніме її вгору до стелі. За допомогою дистанційного пульта піднімати та опускати люстру легко та зручно.


Компанія "Пайтекс" має успішний багаторічний досвід із виробництва і монтажу ліфт-підйомників для люстр. Ми будемо раді допомогти всім, хто цього потребує. Звертайтесь!

bottom of page